[:tr]Power BI ile Veri Kaynağına Bağlanma Yönetimi[:]

[:tr] Power BI Desktop uygulaması veri kaynağına bağlanırken iki seçenek sunar; Direct Query Import İki bağlantıdan birini tercih etmek geliştirme ihtiyacını karşılamada ve Power BI servisini ne kazandırıp ne kaybettireceğini bilerek mümkün olabilir. Bu noktada Power BI bulut servis hizmeti (SaaS) kullanabilmek bir şirket hesabı ya da ofis 365 hesabıyla mümkündür. Böyle olunca tam olarak […]

Yazan - Fatih Anıl

Ocak 15, 2022
"
[:tr]

Power BI Desktop uygulaması veri kaynağına bağlanırken iki seçenek sunar;

  • Direct Query
  • Import
Power BI veri kaynağına bağlantı ayarları penceresi.

İki bağlantıdan birini tercih etmek geliştirme ihtiyacını karşılamada ve Power BI servisini ne kazandırıp ne kaybettireceğini bilerek mümkün olabilir. Bu noktada Power BI bulut servis hizmeti (SaaS) kullanabilmek bir şirket hesabı ya da ofis 365 hesabıyla mümkündür. Böyle olunca tam olarak Power BI servisinden yararlanırken kullanılan kapasite (kullanılan işlemci gücü, bellek miktarı, depolama alanına göre hesaplanır) doğrultusunda ücretlendirilen bir servistir.

Aşağıda kısaca tanımlamayı ve avantaj ile dezavantajlarını yazıyorum.

Direct Query

Direct Query bağlantısında Power BI rapor veya yönetim paneli üzerindeki her eylemde doğrudan kaynak sistemden verileri talep ederek çalışacaktır. Bu bağlantıda kaynaktan herhangi bir veri Power BI’a dahil edilmemektedir. Sorgular anlık olarak veri kaynağından sorgulanmaktadır.

Direct Query yönteminin avantajları:

  • Raporda, panelde veri kaynağındaki en güncel veri kullanılabilecektir.
  • Power BI dosyasına hiç veri import edilmediği için dosya boyutu küçük kalacak bu da Power BI servisine yayınlamada ve kaydetmede daha hızlı işlemin tamamlanması anlamına gelecektir.
  • Veriler ön belleklenmediği için Power BI servisinde daha az alan gereksinimi ile yetinilebilecektir.

Direct Query bağlantının dezavantajları:

  • Veri kaynağından anlık veri çekildiği için aynı kaynağı kullanan diğer istemciler ile bant genişliği paylaşılacak ve bu da sorgu sonuçlarını almada yavaşlık anlamına gelecektir.
  • Ayrıca Power BI import ile kullanılabilir olan veri sıkıştırma motorunu kullanamayacağımız için performansda iyileşme gerçekleşemeyecektir.
  • Bazı DAX fonksiyonları gibi veri dönüştürmeleri bu bağlantıda çalışmayacağı ve çok fazla dönüştürme zaten kaynaktan çekilen veriye uygulanacağı için performansı olumsuz etkileyecektir. Çok fazla dönüştürmeye ihtiyaç var ise bu bağlantı iyi bir seçenek olmayacaktır.

Import Data

Import yönteminde Power BI kaynaktaki veriyi belirli bir anda ön belleğine alarak önbellek üzerindeki veri ile sorgulamalar yaparak rapor ve yönetim panelini oluşturacaktır. Rapor veya dashboard üzerindeki her eylemde sorgulamalar ön bellekte sıkıştırılarak saklanan veriler üzerinden yapılacaktır.

Import yönteminin avantajları:

  • Ön belleğe alınan veriler sıkıştırma motoru ile sorgu performansını arttıracak biçimde sıkıştırıldığı için sonuçları görmek için harcanan zaman kısalacaktır.
  • Ön bellekteki veriler üzerinde tüm M ve DAX fonksiyonları kullanabilir, istenilen her türlü veri dönüştürmesi uygulanabilir.
  • Import ile birden çok veri kaynağındaki veriler birleştirilerek üzerinde sorgular gerçekleştirilebilir.

Import yönteminin dezavantajları:

  • Günlük kaynaktan çekilen veri görüntüsünü yenileme sayısı sınırlı olduğu için yenilecek verinin miktarı ve yenileme sayısını planlama zorluğu yaşabilir.
  • Import ön belleği her veri kaynağı için 1 GB. ile sınırlıdır.
Kaynaklar:
[:]

0 Comments

Submit a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir