Symfony Framework Kur

Symfony Installer denilen ve amacı Symfony framework yapısına uygun dizini ihtiyaçlar doğrultusunda oluşturmayı kolaylaştıran yükleyici programın bilgisayara yüklenmesi gerekiyor. Bu yükleyici Symfony Installer’ın çalışabilmesi için en az PHP 5.4 sürümünün sistemde yüklü olması gerekiyor. PHP sürümünüz uygunsa aşağıdaki kodlar vasıtasıyla Symfony yükleyicisini bilgisayarınıza indirimp hazır hale getiriyoruz. #Linux ve MacOS’lerde: sudo mkdir -p /usr/local/bin sudo […]

Yazan - Fatih Anıl

Kasım 09, 2017
"

Symfony Installer denilen ve amacı Symfony framework yapısına uygun dizini ihtiyaçlar doğrultusunda oluşturmayı kolaylaştıran yükleyici programın bilgisayara yüklenmesi gerekiyor. Bu yükleyici Symfony Installer’ın çalışabilmesi için en az PHP 5.4 sürümünün sistemde yüklü olması gerekiyor.

PHP sürümünüz uygunsa aşağıdaki kodlar vasıtasıyla Symfony yükleyicisini bilgisayarınıza indirimp hazır hale getiriyoruz. #Linux ve MacOS’lerde: sudo mkdir -p /usr/local/bin sudo curl -LsS https://symfony.com/installer -o /usr/local/bin/symfony sudo chmod a+x /usr/local/bin/symfony #Windows’larda: php -r “file_put_contents(‘symfony’, file_get_contents(‘https://symfony.com/installer’));”

NOT: Linux ve MacOS işletim sistemlerinde symfony kelimesini sistem komudu olarak kullanılabiliyor. Ama Windows işletim sisteminde indirilen symfony dosyası PATH sistem değişkenleri yolunda tanımlanan (örneğin PHP dizininize) taşıyıp, ardından symfony.bat dosyasını bu dizinde oluşturarak sistem komudu olarak kullanabiliyor. Bunları yapabileceğimiz komutlar:

# Ben Bitnami WAMP sunucusu kullanıyorum…c:\> move symfony c:\Bitnami\wampstack\bin\php # symfony dosyasını taşıdığımız dizinde symfony.bat dosyasını oluşturdumc:\>cd c:\Bitnami\wampstack\bin\php c:\> (echo @ECHOOFF & echo php “%~dp0symfony” %*) >symfony.bat # … ardından aşağıdaki komudu çalıştırdım:c:\> symfony # dosyayı projet klasörüme taşıdım …c:\> move symfony d:\server\public_html\symfony_projects\empty_testing_project # … proje klasörüne geçiyorum…c:\>cd /d d:\server\public_html\symfony_projects\empty_testing_project d:\server\public_html\symfony_projects\empty_testing_projects\> php symfon

Sorunsuz bu adımlar tamamladığımda işletim sistemimde Symfony Installer yüklenmiş oluyor. Symfony installer yüklü sistemde projenizi oluşturacağınız Apache web sayfalarını barındırdığı dizinde new komuduyla proje oluşturulur;

symfony-new-command

$ symfony new project_folder

symfony-new-command-result

Bu komutla birlikte Symfony Installer önce sistemin gereklilik şartlarını sağladığını kontrol eder ve içinde bulunduğunuz klasörün altında verdiğiniz isim doğrultusunda, ulaşılabilir en son stabil sürüme bağlı olarak gerekli Symfony projesi dizinleri ve dosyalarını bizim için oluşturur. Teknik gereklilik durumunda sorun varsa dizinleri oluşturmak yerine gerekli düzenlemeleri listelediği çıktıyı sunacaktır.

NOT: Ben kendi kurulumum sırasında Apache OpenSSL eklentisiyle çalıtırma sorunu yaşadım. Kullandığım sunucu sistemi UwAmp phpinfo() bilgisinde openssl desteğini göstermesine karşın sanırım Apache derlenirken –openssl parametresiyle delenmediği için Symfony Installer çalışmadı. Artık Apache sunucunun kendi sitesinde derlenmiş dağıtımlar bulunmadığı için bende sitenin yönlendirdiği dağıtımlardan Bitnami Wampstack programını tercih ederek Windows işletim sistemine kurulumunu yaparak sorunu aştım.

0 Yorum

Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir