Aradığınız Site Yerinde Yok Mu?

Daha önce ziyaret ettiğiniz siteyi arıyorsunuz ama karşınızda yönlendirilmiş bir reklam sayfası, anlamsız bir 404 hata sayfası ya da Chrome’un dinozoru mu karşılıyor. Böyle durumlarda başvurabileceğiniz bir kaynak mevcut. İster bir sitenin eski dönemlerdeki hali, ister o an ulaşamadığınız sitenin yayındaykenki durumuna ulaşmak için http://web.archive.org adresini ziyaret etmelisiniz. Burada biraz zaman harcamanız gerekebilir ama eski […]

Yazan - Fatih Anıl

Eylül 30, 2017
"

wayback-machine-search-screenDaha önce ziyaret ettiğiniz siteyi arıyorsunuz ama karşınızda yönlendirilmiş bir reklam sayfası, anlamsız bir 404 hata sayfası ya da Chrome’un dinozoru mu karşılıyor. Böyle durumlarda başvurabileceğiniz bir kaynak mevcut. İster bir sitenin eski dönemlerdeki hali, ister o an ulaşamadığınız sitenin yayındaykenki durumuna ulaşmak için http://web.archive.org adresini ziyaret etmelisiniz. Burada biraz zaman harcamanız gerekebilir ama eski bir dostu bulmuş kadar sevinebileceğiniz anları da yaşamanız işten bile değil.

Wayback Machine kendi ifadeleriyle hedefleri 1996 yılından beri tüm internette yayınlanmış dijital bilgiyi evrensel olarak ulaşılabilir olması. Yeryüzünde internete erişebilen herkesin ulaşabileceği halka açık bir kütüphane oluşturuyorlar.

20 yıldan fazla bir zamandır arşivledikleri internet tarihine Wayback Machine arayüzüyle  ulaşılabiliyor. Toplanan bilginin kaynağı, 450 den fazla kütüphane ve Archieve-It programına dahil diğer paydaşlarla önemli web sitelerini ulaşılabilir tutuyorlar.

Bugün Wayback Machine arşivlerinde:

  • 279 milyar web sitesi
  • 11 milyon kitap ve metin
  • 4 milyon ses kaydı
  • 3 milyon video( 1 milyon televizyon haber programı dahil)
  • 1 milyon görsel
  • 100.000 yazılım

ihtiva edilmekteymiş.

logo_wayback_210x77Daha detaylı bilgi isterseniz buradan (ingilizce) ulaşabilirsiniz.

0 Comments

Submit a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir