Yazılım üretimi yapıyorken en sorunlu süreçlerden biri geliştirme yapılan ortam ile nihai ürünün kullanıldığı sistemleri ayırmak ve bu ayrık sistemler arasında yapılan geliştirmeleri taşımaktır. Bunu kullandığınız yazılım teknolojisi ve yazılım mimarisine göre tasarlayabilir ve kullanabilirsiniz.
SAP sistemleri ise bunun için kapsamlı bir araç olarak Transport Sytem (TMS) vardır. Bu araç sayesinde genel itibariyle en az 3 ayrı katman olarak tasarlanır; DEVLOPMENT, QUALITY ASSURANCE, PRODUCTION. Bu yapıdan dolayı SAP sunucularında geliştirmelerin DEVELOPMENT sistemlerde yapılmasına müsade edilir. Geliştirmeler gerekli testleri geçtikten sonra bir üst sistem olan QA (Quality Assurance) ‘ye, oradaki testlerden sonra ise nihai hedefi PROD (Production) sisteme taşınır. Bu taşıma işleri ise Transport System ile gerçekleştirilir.
Taşıma işlemini taşınma eylemleriyle canlandırabiliriz. Taşınırken yeni eve aktarılmak üzere eşyaları kutulara paketleriz. Taşıma sistemi de taşınması gereken geliştirme nesnelerinin tamamını bir kutu içinde toplar. Bu kutuya Transport Request denilir. Bu kutuya eşya yerleştirirken kutunun üzerine içindekilere dair bilgiler etiketlenir. Örneğin “Bu kutuda yemek tabakları, çatallar ve su bardakları var”. Kutu içine girmesi gereken bütün nesneler girdikten sonra ağzı kapatılır ve taşımayı yapacak araca yüklenir. Yeni mekana gelince kutu içindekiler okunarak mekanda ait oldukları yerlere yerleştirilir. Bu örnekte tek oturmayan kavram eşyalar alındıkları evden fiziksel olarak ayrılırlar. SAP Transport System ‘inde ise kaynak sistemde varlıklarını korumaktadırlar.
örneğin alındığı kaynak: https://www.sapexpert.co.uk/sap-transport-system-explained/
Taşıma sistemi için kullanılabilecek gerekli işlem kodları:
- SE01
- SE09
- SE10
- STMS
Sistemler arasında taşıma işlemlerinin BASIS danışmanlarıyla birlikte yapılması uygun bir yaklaşım olacaktır. (Kaynak)
0 Comments